Cu un an în urmă, în vara anului 2015, am inițiat un “proiect îndrăzneț” cum l-am numit atunci, încercând să explic copiilor ce este o șezătoare, un gherghef și un tighel. Indrăzneț, nu pentru că era ceva nemaiauzit sau nemaiîntâlnit până atunci, ci pentru că, desprinși fizic de sursa și rădăcinile șezătorilor de-odinioară și aflați într-un spațiu în care există atât de multe alte tentații legate de petrecerea timpului, era greu de crezut că o astfel de activitate va mai stârni interes.

Vorbesc Romaneste Oakville

Inspirată puternic de comunitatea virtuală “Semne Cusute” creată de Ioana Corduneanu, am pornit totuși la drum, timid, stângaci, și cu rezerve mari legate de viitorul acestei inițiative. Și iată că am ajuns în 2016, cu ceva mai mult de-o mână de copii curioși să-nvețe ceva nou despre obârșia lor și fascinați de ce pot realiza cu propriile lor mânuțe.

Cursul de cusături organizat sub umbrela Vorbesc Românește își dorește să meargă puțin mai departe de simpla decorare a pânzelor cu ață colorată. El își propune, pe lângă deprinderea tehnicilor de coasere specifice broderiilor țărănești, să ofere o mai bună înțelegere a simbolurilor cusute cu roșul energic și viu și negrul bogăției pământului pe iile albe și pure. Își propune o îmbogățire a limbajului și a cunoșterii propriei noastre culturi dar și o dezvoltare a îndemânării, a dexterității și o liniștire a agitației interioare specifice acestor vremuri invadate de stimuli exteriori.

Pe acorduri de Ciprian Porumbescu, George Enescu și sunetele naiului lui Zamfir, cele două ore trec ca vântul și ca gândul. Așa vă aștept în fiecare sâmbătă, cu drag, cu ac și ață.

Mihaela Năstase