De ce venim la Școala de Limba Română? Petrecem aici 2.5 ore pe săptămână. Este acest timp suficient pentru a ne însuși o limbă? Ce ați face voi dacă ați fi părinți sau profesori? Ce procedee și stimulente ați aplica? Ce tipuri de activități ați aplica la clasă pentru a ajunge la inima copiilor?

Vorbesc Romaneste Oakville

Acestea sunt întrebările de la care copiii au pornit pentru a scrie un scurt eseu despre metodele pe care le-ar folosi ei dacă ar fi în locul nostru, al părinților sau profesorilor de limba română. Aceste întrebări i-au făcut să privească cu alți ochi necesitatea de a participa la aceste cursuri și de a vorbi limba română acasă.

Unii copii au reușit să termine eseul în clasă, alții și-au făcut doar un plan de idei pe care au promis să îl dezvolte acasă. Din cele câteva eseuri terminate am desprins câteva cerințe mai stringente decât ale noastre, ale părinților sau instructorilor. Părerile lor le puteți vedea în fotografille alăturate.

Am avut apoi ocazia să schimbăm cârțile la bibliotecă și să lăsăm câteva sfaturi pentru colegii noștri.

Pentru a doua parte a zilei am ales poezia “Limba românească“ de Gheoghe Sion. Dar, înainte de a o citi, ne-am jucat puțin de-a poeții. Copiii au lucrat în perechi. Fiecare pereche a primit un plic cu cuvintele unei strofe din poezie. Fără a cunoaște poezia au avut sarcina de a așeza cuvintele primite astfel încât să recreeze strofa gândită de poet sau măcar să le așeze într-o ordine logică. Fiecare echipă și-a prezentat strofa realizată după care au verificat-o cu poezia originală. Și în această săptămână am mai făcut câțiva pași pe calea cunoașterii, adăugând câteva cuvinte în vocabularul clasei.

Pentru data viitoare copiii au fost încurajați să memoreze una sau mai multe strofe din poezie.

Aștept cu nerăbdare să ascult restul eseurilor și poeziile!

Oana Dragalin