Prima săptămână a Programului de Vară în Limba Română a trecut ca vântul și ca gândul. A fost plină de jocuri – educative și distractive, vechi și noi – ce ne-au stimulat comunicarea în limba română și ne-au îmbunătățit modul de exprimare.

Am citit împreună prima parte a poveștii “Paiul, cărbunele și fasolea” a fraților Grimm care, nefiind o poveste prea cunoscută, ne-a dat ocazia fiecăruia să încercăm să o continuăm folosindu-ne imaginația. Și vai ce imaginație bogată! Au ieșit o sumedenie de variante: paiul a plecat pe câmp, sau a fost cuprins de lava unui vulcan iar cărbunele a ajuns la Polul Nord sau a complotat împreună cu prietenii noi făcuți pentru a-și salva frații și surorile depozitați într-o cămară.

Vorbesc Romaneste Oakville

Și dacă tot am vorbit despre fasole am pus câteva boabe la încolțit în geam pentru a le observa în zilele urmatoare.

Ne-am confecționat marionete și am făcut pe micii păpușari după ce am aflat varianta originală a poveștii.

Calendarul naturii a transformat în fiecare zi câte un copil în profesor și ne-a adus aminte tuturor de zilele săptămânii, lunile anului, de anotimpuri, starea vremii și chiar de cât e ceasul în diferite momente ale zilei.

Nici cântecele nu au lipsit: “Ieri, azi mâine” – ne-a amuzat cu încurcătura dintre versuri, “Tot ce e pe lume” – ne-a adus aminte cât de importante sunt toate cele din jurul nostru iar cântecul „Papadia” ne-a înveselit cu drăgălășenia lui.

Și ca să păstrăm totul într-o amintire frumoasă, am surprins ce ne-a plăcut mai tare în Jurnalul de Vacanță.

Acum ne pregătim pentru saptămâna următoare când Programul de Vară – de 2,5 ore/zi – oferit de HCDSB va fi completat de Tabăra de Vară oferită de Vorbesc Românește pentru a avea o zi întreagă la dispoziție și mult mai multe surprize frumoase.

Pentru inscrieri in anul scolar 2016- 2017, va rugam trimiteti formularul (pe care il puteti gasi in pagina https://www.vorbescromaneste.com/programul-de-limba-romana-oakville ) semnat la adresa scoalaoakville@gmail.com

Ultima săptămână a Programului de Limba Română oferit de HCDSB a fost săptămâna culorilor și a „Călătoriei prin curcubeu”. Ne-am lăsat purtați de imaginație prin orașele colorate ale Andreei Demigian( Ada Petre ). L-am ilustrat astfel pe Domnul Cireșescu și cofetăria lui Cireașa de pe tort, am desenat felinarele cu dovleci și livezile de portocali din orașul Orange, câmpurile cu grâu și floarea soarelui, sculpturile verde-viu, ne-am imaginat cum arată Știmele, rudele apropiate ale Sirenelor, caligrafii meticuloși și neobosiți din orașul Indigo și violetele de Parma.

Am învățat despre culorile primare și cum formăm culorile secundare, despre culori reci și culori calde și despre ce emoție ne transmite fiecare culoare în parte. Ne-am jucat apoi cu amestecurile formate, realizând planșe uriașe, am învățat împreună cu cei mici să scriem fiecare culoare folosind mărgele imprimate cu litere și am țesut mici “covorașe” din hârtie colorată.

Două mici experimente, tot legate de formarea culorilor ne-au captivat atenția iar cântecele ce ne-au însoțit pe parcursul celor 4 săptămâni ne-au încântat urechile în continuare de data aceasta adăugand unul nou: “Culorile”, realizat de Bis Muzic, tocmai potrivit pentru tema noastră.

Au trecut 4 săptămâni oferite gratuit de HCDSB tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2015-2016 în Programul de Limbă Română, săptămâni pline de jocuri, de cântece, de povești, de tradiție, de culoare, pigmentate cu o scenetă, un mic teatru de păpuși, realizarea de mini grădini de fasole și multe multe activități distractiv-educative. Fiecare săptămână a fost o nouă surpriză, o nouă descoperire și cu fiecare zi ne-am apropiat mai tare de ceea ce ne leagă și ne aduce mai aproape unii de alții: limba română.

Vă dorim tuturor o vacanță frumoasă și veselă mai departe și vă așteptăm în septembrie cu drag și cu noi activități.

Pentru inscrieri in anul scolar 2016- 2017, va rugam trimiteti formularul (pe care il puteti gasi in pagina https://www.vorbescromaneste.com/programul-de-limba-romana-oakville ) semnat la adresa scoalaoakville@gmail.com

Pentru mai multe imagini apăsați pe oricare din fotografiile de mai jos și derulați galeria foto.