Sarbatoarea Iei Oakville 2017, organizata de Vorbesc Romaneste

Sambata 17 iunie 2017, cei care nu s-au speriat de ploaie si au venit in Lion’s Valley Park din Oakville au avut parte din nou de un program in care costumul popular si mai ales ia romaneasca au fost in centrul atentiei.

Participantii veniti din Niagara-on-the-Lake, Stoney Creek si chiar din Toronto au avut ocazia de a vedea ii vechi din colectii personale si de a le asculta povestea. Expozitia s-a bucurat de o prezentare deosebita facuta de doamna Mariana Matyiku, care pe langa o bogata colectie de ii autentice a imbogatit evenimentul cu explicatii pe intelesul tuturor menite sa ne ajute sa distingem o ie traditionala de o ie de artizanat.
O parte din elevii participanti la cursul de Cusaturi Traditionale Romanesti in anul scolar 2016-2017 au avut ocazia sa-si expuna si ei lucrarile.
Dupa admirarea exponatelor, instructoarele Vorbesc Romaneste au adunat copiii si mamele in jurul lor si au inceput sa coasa, folosind modelele si seturi puse la dispozitie gratuit.
Pe parcursul zilei am avut parte de o demonstratie de facut melcisori pentru noaptea nuntii, dupa o reteta traditionala, demonstratie facuta de doamna Mariana Matyiku, a carei preocupare pentru retete culinare este bine-cunoscuta.
Dupa cum am promis, am avut alaturi de noi cantateri din Moldova – Grigore Zanfir si din Cluj – Marinela Zegrean Isitic, Ioan Bruchental si Ceterasii de la Gherla (Gavril Bunea, Marcel Costea si Ioan Tigoan).
Cu un repertoriu bogat, ei au reusit sa adune copiii si parinti in jurul lor si sa incinga o hora.
Va multumim si va asteptam la urmatoarea editie a Sarbatorii Iei, 2018 Oakville.
Octavian Nastase
Urmariti aici interviul acordat de Oana Dragalin postului Radio Romania International:

Sarbatoarea Iei – Oakville 2017

Sambata, 17 iunie 2017, de la orele 11 am, Vorbesc Romaneste va asteapta in Lion’s Valley Park (intrarea de pe Lions Valley Park Rd., pe langa biserica ‘Knox Presbiterian Church, in partea de sud a Dundas) pentru a sarbatori, in format de ‘sezatoare’, Ziua Internationala a Iei.
Iata imagini si alte detalii la evenimentul de anul trecut: https://www.vorbescromaneste.com/Sezatoare-Sarbatoreste-IA-romaneasca-Oakville-2016/

Parintii sunt invitati sa aduca gustari si bauturi racoritoare iar Vorbesc Romaneste pune la dispozitie materiale (panza, ata, ace, modele) si documentatie.

Din program:
– Expozitie
– Demonstratie
– Lucru manual
– Prezentarea lucrarilor facute de copiii inscrisi la cursul de cusaturi
– Muzica populara si instrumentala cu artisti din Romania si Moldova

Vă așteptăm cu drag! Si prietenii dumneavoastra sunt bineveniti.

Pentru mai multe imagini “răsfoiti” galeria foto de mai jos:

Mărturii

“Un program de excepție. Mulțumim din suflet întregii echipe "Vorbesc Românește" pentru dedicația și grija extraordinară pe care le arătați când ne dați posibilitatea atât copiilor noștri dar și nouă părinților să ne menținem limba, tradițiile și obiceiurile. Fiți binecuvântați!”

Ana-Maria Contulescu