A fost doua săptămâni plină de povești, jocuri, picturi, experimente și bună dispoziție.

Fiecare poveste ne-a învățat câte ceva: Povestea Păpădiei, Legenda Buburuzei, Povestea Păianjeului Firicel, Crăiasa albinelor a fraților Grimm și Povestea unui fagure de miere, a lui Leon Magdan.

Fiecare copil și-a ales câte un personaj din povestea lui Firicel, l-a ilustrat, și apoi a creat câte un scurt poem în rimă albă închinat personajului. Ne-am confecționat piciorușe de păianjeni și, gata costumați, am pus în scenă povestea. Scenariul și regia le aparțin în exclusivitate copiilor, care s-au aruncat cu entuziasm în acest proiect. Și dacă nu ați facut-o încă, vă invităm să vedeți înregistarea acestei scenete pe contul de YouTube a Vorbesc Romaneste.

Vorbesc Romaneste Oakville

Ne-am distrat exersându-ne vocabularul: Am jucat mimă, telefonul fara fir, spânzurătoarea, iar zarurile cu povești ne-au inspirat, cu ajutorul lor țesând povești care mai de care mai îndrăznețe.

Am făcut cunoștință cu plante aromatice, am învățat la ce se folosesc lavanda, leușteanul, mărarul, rozmarinul, busuiocul, pătrunjelul, menta, apoi am încercat să le desenăm așa cum făcea pictorul botanist Pierre-Joseph Redoute cu mai bine de 250 de ani în urmă.

Am creat pentru fiecare câte o grădină în miniatură. Pentru că a fost o săptămână foarte călduroasă, am vorbit despre vară, despre siguranța la soare și despre tipurile de energie solară.

Stiinta a foist reprezentata de lectia de cromatografie, de experimente legate de propagarea sunetelor si de intelegearea modului in care insectele rămân prizoniere în pânza păianjenului în timp ce acesta nu se prinde în propria pânză.

Din program nu au lipsit nici orele de artă unde am realizat proiecte legate de tematica zilei.

Am pictat în acrilic, pe pânză, pufoasa păpădie iar cu frunzele colectate din păduricea din apropiere am realizat picturi monocrome.

În acuarelă am realizat pânze de păianjeni multicolore după care a urmat pictura pe pietre.

Și pentru că totuși suntem în vacanță nu au lipsit nici jocurile, in sala de sport sau afara.

Ultimele 3 zile ale taberei au fost dedicate vieții și operei lui Brâncuși. Am studiat împreună cartea “Cunoaște-l pe Constantin Brâncuși” din colecția “Români Celebri” și am încercat să redăm, folosind acuarela și creionul colorat, atmosfera vieții de la țară. Mulți copii și-au adus aminte de casele bunicilor sau a rudelor pe care le vizitează în România și au fost entuziasmați să împărtășească din experiența lor în mediul rural de “acasă”.

Cei mai mici au avut ocazia să se joace cu ingenioasele și mult așteptatele jucării realizate manual de Minitremu: “Micuța Coloană Infinită” și “Măsuța Tăcerii”. Am învățat ce stătea la baza sursei de inspirație a lui Brâncuși, am făcut o paralelă cu arta populară și simbolurile coloanei regăsite și pe iile românești și pe porțile de lemn sculptat și pe vasele de lut și am început să ne coasem și noi simbolurile noastre în mici coliere sau semne de carte.

 

În concluzie, mai toți copiii au fost dornici să ajungă în România și să viziteze ansamblul de la Targu Jiu, să intre pe Poarta Sărutului, să se așeze la Masa Tăcerii și să privească spre cer de la baza Coloanei Infinite pentru a vedea cum aceasta poate “sprijini bolta cerească” așa cum spunea însuși Brâncuși. Iar de vor ajunge curând, îi rugăm să ne trimită și nouă câte o fotografie.

Urmatoarea tabara organizata de Vorbesc Romaneste va fi in vacanta de primavara 2017. Pentru inscrieri, ne puteti scrie la cursuri@vorbescromaneste.com

Pentru mai multe imagini apăsați pe oricare din fotografiile de mai jos și derulați galeria foto.